Vés al contingut

Entrena escacs com Bruce Lee (1): “Plan para hoy, hambre para mañana”

2011/02/03

M’imagino que Bruce Lee no va jugar a escacs mai, aquesta sèrie d’articles vol respondre a dues preguntes:

¿Què pot aprendre un jugador d’escacs d’un artista marcial? ¿I de la visió del les arts marcials que tenia Bruce Lee?

Els artistes marcials planejen el seu entrenament com una pràctica a desenvolupar durant tota la vida.  Els objectius són millorar la comprensió de l’art marcial que practiquen, adaptar el seu cos i ment a les necessitats de la seva pràctica, i afrontar com millor puguin la inevitable devallada física que comporta el pas del temps.

L’entrenament en escacs normalment  s’entén com un seguit de petites accions que hom pren per a millorar, una de les moltes micro-habilitats, que ha de desenvolupar l’escaquista en les tres vessants principals del coneixement d’aquest joc (obertures, finals i mig joc)

Per exemple és molt normal dedicar una tarda a repassar finals de torre, un altre a estudiar la nostra defensa contra peó rei, un altre a resoldre posicions de mig joc,etc.

Totes aquestes pràctiques són útils però molts de nosaltres tenim o hem tingut la sensació que no les fem prou o que d’alguna manera sempre acabem fent més entrenament d’una especialitat que de les dues altres (molts joves només estudien obertures, etc)

No aquesta mena d'obertures

 

La sensació que se’n desprèn és que s’entrena de forma inconstant, poc homogènia i d’una manera molt centrada a les necessitats del moment, per exemple:

– Acabo de perdre una partida on he quedat malament d’obertura, m’estudio millor l’obertura.

– Crec que podia haver provat de complicar la posició amb una entrega de peó, estudio aquest tema de migjoc.

– Segur que hauria pogut jugar amb més precíssió el final de torres que va resultar a la partida, m’estudio finals de torres.

Aquestes són tres tasques diferents que podríem extrapolar de la mateixa partida,  quina serà la que escollim d’entrenar primer (o de vegades l’única que entrenarem) dependrà de la vessant del joc amb la que ens trobem més cómodes.

Un artista marcial també competeix en tornejos però la seva preparació no és contingent a la competició que prepara. No pot permetre’s començar la preparació una setmana abans del torneig, com molts escaquistes fem, no gosa “perdre el contacte” gaire temps amb la seva art marcial.

De la mateixa manera un practicant de les arts marcials no pensa que es pugui començar en un punt de l’aprenentatge, acabar en un altre, i declarar que ja es domina una certa habilitat. L’objectiu de l’entrenament és poder fer servir aquesta habilitat de la millor manera possible.

Ens quedem amb el Bruce, gràcies.

Per a entendre la diferència, donant un exemple d’escacs: l’emfasi no és a “l’estudi dels finals de torre”. Més aviat la idea és poder respondre a les preguntes: ¿com aprofito les situacions que es produeixen en els finals de torre? ¿quina mena de coses em passen per el cap quant els jugo, quines són les meves fortaleses i debilitats en aquesta àrea?

La recomanació que us faré en aquesta primera entrada introductòria sobre entrenament en escacs és: sigueu conscients de la vostra preparació.

A menys que tingueu pensat anar a viure a algun país on els escacs estiguin prohibits (com a l’Iran de l’època del Homeini, per exemple) jugareu a escacs tota la vida, llavors feu una planificació en conseqüència:

-Plans de preparació a llarg plaç, que no depenguin del següent torneig.

-Pràctica constant, sempre una partida o vàries al dia, la repetició és clau.

-Multi tasca, s’ha de diversificar allò que s’estudia, en aquest cas la varietat és qualitat.

En les següents entrades es desenvoluparan aquests punts i també introduirem noves ideas que podem extreure de les arts marcials i la visió de Bruce Lee en concret.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: