Vés al contingut

Escacs per a mòbils (Iphone, Android i més)

2010/11/17

Que avorrides les estones mortes al metro! Diuen que passem gran part de la nostra vida dormint però ningú no diu res dels viatges interurbans, d’aquests moments perduts que no hi ha manera d’aprofitar, bé, no n’hi havia fins ara.

Amb les noves tarifes planes de dades per a “Smartphones” (com l’Iphone i dispositius android, però també molts telèfons amb menys potència) tenim la possibilitat de jugar “online”, quan anem pel carrer (aneu amb compte amb les faroles!) o fins i tot dins el metro.

També hi ha la possibilitat d’analitzar (posicions tàctiques, obertures,etc) i jugar amb motors de joc potents. Tot això està al nostre abast fer en aquestes estonetes mortes que ens deixen els viatges quotidians.

Considero que aquests programes poden ser una eina eficaç per a seguir un entrenament significatiu. S’ha de provar de jugar partides cada dia, les suficients per a tenir una idea del nivell de forma en el que ens trobem i per a aconseguir fer-nos preguntes de qualitat sobre allò que ens interessa.

Programes de joc en temps real

Aquí s’ha de parlar una mica dels proveïdors del servei, els catalans que estem federats podem accedir gratuïtament al Internet Chess Club, un servei de pagament. Els que no tenen aquesta possibilitat poden optar pel FICS, un servidor d’escacs de contrastada qualitat i gratis.

Només recomanaré programes que connectin a aquests dos servidors, també existeix el servidor de Chessbase però, la única manera que conec de jugar-hi en temps real al mòbil, implica pagar 5,49€ per l’aplicació Fritz, més el manteniment de la quota quan toqui. Considero que les opcions que presento són millors.

ICC APP (Iphone):

Només disponible per a Ios (Iphone), és un programa molt sòlid i ben pensat, l’elecció natural pels jugadors federats a Catalunya. A més de poder escollir entre jugar online o contra el motor de joc disposem de la possibilitat de seguir torneigs d’arreu del món (fa poc estaven retransmetent el tancat del Casino de Barcelona) i observar partides de Grans Mestres en directe.

L’aplicació costa 0’99€, hi ha una quota de manteniment (recordo que els catalans federats no haurem de pagar perquè tenim un usuari gratuït, consulteu amb el vostre club), que es pot pagar per mesos. Quan executem per primera vegada el programa se’ns donen trenta dies de joc “online” gratuït per a poder valorar si ens val la pena pagar per aquest servei, després d’aquest temps només podrem jugar amb la màquina.

Ichess Pack (Iphone):

Aquesta aplicació, a més de conectar-nos al FICS (Free Internet Chess Server) per jugar, també ens permet l’accés al “LectureBot” (per a veure lliçons, això si, en anglés) i EndgameBot (per a practicar finals), entre d’altres. Donar-se d’alta al FICS es grátis i el mateix programa ens guiarà per aconseguir la conta. Una particularitat d’aquesta aplicació és l’opció de jugar online a diferents modalitats d’escacs no tradicionals (suicide, tuerto,etc.). Ichess Pack costa 3,99€.

Chess lite (Android):

Reconec que els meus coneixements sobre Android són prestats. El meu entorn es el IOS, els programes que cito d’aquest entorn els he provat personalment, però la resta no.

En la seva versió “lite” el software ens conecta al FICS, amb algunes restriccions. Si volem obtenir les funcionalitats complertes hi ha una versió de pagament (el preu és 1,99€), la qual a més del FICS, accedeix al ICC i no té cap restricció.

Mobi (Resta de smartphones):

Per a la resta de telèfons aquest sofware ens pot connectar amb els portals de FICS i ICC, el programador ha fet un esforç per a ser compatible amb molts tipus de telèfons (Nokia, Sony-Eriksson, Windows mobile, etc). Molt important, és crucial tenir tarifa plana de dades per a connectar-se, perquè un ús continuat pot apujar molt la factura.

Aplicacions per a jugar i analitzar

Stockfish (Iphone):

Droidfish (Android):

Aquesta aplicació està basada en el projecte “Glaurung”, un motor de programari obert (per tant gratuït) molt potent. La seva versió per a ordinadors està considerada com el motor de joc “opensource” més fort del món.

Stockfish ens permet jugar contra el seu motor (té diferents nivells, selecció de l’estil de joc i varietat d’obertures que pot jugar) i analitzar posicions (es pot editar la posició). També podrem enviar la partida per email i, quan es guarda una partida el programa fa una còpia en format pgn, que es pot descarregar del telèfon i reproduir en un programa de base de dades.

Tant Stockfish com Droidfish són aplicacions gratuïtes.

Chessgenius (vàries plataformes):

Aquest és un programa clàssic de Richard Lang, el motor de joc ha aguantat el pas del temps, i, per passar una estona al metro, és més que suficient.

Està disponible per a mòbils “Symbian” (molts Nokia, però també d’altres) i el sistema “windows mobile” anterior a la versió 7. També té versions per a Iphone i Android, les funcionalitats depenen de la versió, però totes sembla que guarden les partides en format pgn exportable.

Chessgenius és de pagament, però en la versió de Symbian té un període de prova gratuït, per a poder valorar la aplicació abans de la compra.

Fins aquí el recull d’aplicacions d’escacs per als mòbils, espero que us afegiu a la festa, i animo als qui coneguin d’altres aplicacions i les vulguin compartir a deixar un comentari.

 

 

Anuncis
One Comment leave one →
  1. David permalink
    2010/11/17 11:50

    Una aplicació també interessant per a Iphone (desconec si està per Android) és la de Chess.com .

    És una aplicació totalment gratuita on jugues escacs “postals” . Pots jugar tantes partides com vulguis a la vegada i és força entretingut. El ritme de temps varia segons si tens 24 hores per fer la jugada o fins a 15 dies, però la meva experiència és que tothom mou varies vegades per dia.

    La recomano sobretot pels viatges de bus o metro, jo he arribat a passar-me de parada contestant jugades 🙂

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: