Vés al contingut

On aconseguir els programes d’escacs que necessites per a PC i Mac, gratis!

2010/06/03

Avui en dia la preparació als tornejos es fa sobretot amb l’ordinador, al mercat tenim programes gestors de bases de dades i programes de joc i anàlisi de partides. Fer-los servir amb una certa fluïdesa ens alleuja la càrrega de feina i pot arribar a ser molt divertit.

El problema es que els programes d’escacs estan monopolitzats per l’empresa Chessbase, la qual prefereix vendre car (el Chessbase 10 val 160€) i no fa programes per Mac. No és que tingui res contra la citada companyia, ans al contrari, van ser els pioners i principals desenvolupadors dels escacs en l’àmbit informàtic, però en aquest article em dedicaré a ensenyar com es pot viure sense ells, encara que només sigui perquè ningú no ho fa. Només hi ha un problema tècnic, s’ha d’aconseguir el material d’estudi (partides d’escacs) en format .pgn perquè el popular format .cbf és propietat de Chessbase i no el pot fer servir cap altre companyia (d’aquí li venen les acusacions de monopoli)

Programes gestors de bases de dades:

Chessbase light 9 (també Chessbase Reader): Els únics programes gratuïts que proporciona aquesta empresa, ens trobem amb una versió molt retallada del Chessbase 10. Únicament recomanat per quan es  necessita un material que només es pot trobar en CBF. No pot gravar bases i és exclusiu per  a PC.

SCID: Un gestor de bases de dades gratuït. Per a l’ús que li donarem el 90% de nosaltres no hi trobarem res a faltar, això si, la interfície d’usuari és molt diferent de la que estem acostumats i costa fer-s’hi al principi. El programa obre bases .pgn i el seu propi format .sg4, que és més potent i permet fer anotacions visuals (fletxes, resaltar caselles en colors,etc)

Programes de joc, mòduls d’anàlisi:

Winboard/Xboard: Aquest no és un programa de joc sinò una interfície que es fa servir per operar diferents motors de joc que es poden trobar fàcilment per internet ( per exemple craftystockfish que són gratuïts), Winboard és per a PC i Xboard (per a Linux) és compatible amb Mac, tot i que les instruccions d’instal·lació son força difícils de seguir.

Els usuaris no gaires experts en Mac (com jo mateix) és poden baixar els programes Stockfish i Glaurung directament, ja que funcionen sense necessitat d’afegir cap altre programa (Stockfish també té una versió PC)

Aconseguir material:

Internet és un paradís per l’estudiant d’escacs, qualsevol que tingui una mica de traça amb el Google trobarà material sobre un ampli ventall de temes, la majoria lliure de drets.

Les meves webs favorites per a trobar informació són:

Chessbase: Noticies i fitxers de tornejos, de vegada en quan alguna almoina en forma de mostra d’anàlisi d’obertures.

The week in chess: Porten molts anys oferint, amb periodicitat setmanal, bases dels torneigs que es juguen a tot el món.

Chesscafe: Una bona selecció de temes, no tots iguals d’interessants però sempre s’hi troba alguna cosa. Poques oportunitats de descarregar material.

Aquesta pàgina, properament…

Per acabar també recordar que un ànima caritativa ha penjat un visor de les bases Nalimov per a analitzar finals.

En la propera entrada que faci sobre informàtica i escacs parlaré sobre els diferents clubs de joc per internet i els programes que podem fer servir per accedir-hi.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: