Vés al contingut

Primer cop de martell: l’estat de la teoria és irrellevant

2010/05/26

En escacs quan es parla de teoria normalment ens referim a la teoria d’obertures, la qual prova d’esbrinar la millor continuació dins de les diferents obertures i defenses, també existeixen la teoria de finals i teoria del mig joc, que tenen en comú la cerca de la veritat objectiva dins de les seves àrees.

La recerca teòrica ha millorat molt en els darrers anys, gràcies als ordinadors. Combinant els motors d’anàlisi i els programes gestors de bases de dades s’ha començat a arrencar l’escorça a la solució final dels escacs, per exemple, a les bases Nalimov hi podrem trobar analitzades, fins el mat, la gran majoria de posicions amb sis peces o menys.

Hi ha una certa tendència a confondre la capacitat aclaparadora dels ordinadors amb el joc dels Grans Mestres, en realitat els millors jugadors del món poques vegades arriben al nivell de precisió d’una màquina, com més es complica la posició més es nota el factor humà. Llavors perquè provem de jugar com els programes de joc?

Oh oracle!

La idea que és obligatori un estudi científic de les obertures no és correspon amb la realitat, només en un grapat de continuacions, molt tàctiques, ens farà falta recordar variants llargues. Per a la resta de posicions és molt més útil assolir una bona comprensió de les posicions típiques de mig joc i practicar-les regularment, a més aquests coneixements ens seran útils sempre. En canvi recordar teoria és sovint un esforç buit perquè les conclusions canvien contínuament.

L’estudi de la teoria d’obertures ens monopolitza el temps de preparació. És com una bogeria col·lectiva, ens hem oblidat de que l’objectiu és créixer com a jugadors, no trobar la veritat absoluta ni jugar com si fossim màquines.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: